Hverdagslam! Jeg digger det!

Når man får samlet matfolket kan det faktisk skje store ting.

Det etterspørres produkter som er nærmest hentet ut av glemsel og  markedet snur seg for å etterkomme folkets ønsker.  Dette er en veldig bra ting. Jeg har ingen oppdatert informasjon om hvordan det står til med overproduksjon og fryselagring av lammekjøtt per i dag, men det gleder meg å se butikkhyller som fylles mer og mer for hvert år av lammekjøtt i alle varianter. Som hverdagslam, lammestrimler, you name it..

400grams pakke med lammekoteletter. Fantastisk!

Mest av alt blir jeg glad når jeg ser at folk får øynene opp for lam som grillmat! Lam og røyk er bestevenner! Det er fantastisk!

Dette vil jeg faktisk kreditere det norske matfolkets engasjement for! Andreas Viestad, Christopher Sjuve, Eyvind Hellstrøm og mange, mange fler har nå i flere år bydd på historier, oppskrifter som inspirerer, fantastiske bilder og tv-innslag om denne fantastiske råvaren. Det filmes til stadighet fra det magiske landskapet der en av verdens kanskje aller beste råvarer går fritt på fjellet i form av lykkelige dyr som beiter på saktevoksende urter og det mest næringsrike grasset man kan tenke seg på grunn av det harde klimaet vi har enkelte steder her i nord.. Alt dette er med på å visstnok gjøre norsk fårekjøtt til verdens beste. Personlig har jeg ikke rukket over så mange av verdens sauer til sammenligning.

Dette er jo en litt annerledes matblogg, så mitt bidrag er kanskje traust og kjedelig, men det er god, ærlig mat!-bortsett fra en liten ting..

Lammekoteletter med potet og soppstuing

Lammekoteletter stekt i godt smør med hvitløk og rosmarin, cirka to  minutter på hver side, 5 minutter hvile og varmes i pannen rett før servering. (Jeg freser også fettkappen aller først)

Potetene er det en oppskrift på lenger ned i denne bloggen, men kort fortalt:

Skivede poteter som trekkes i hønsebuljong (fond + 1liter vann) med rosmarin og hvitløk i cirka 10 minutter, deretter pannestekes skivene med go’smør, salt og pepper.

Soppstuing:

En av mine virkelige favoritter til snart alt av mat..

Jeg kutter tilgjengelig soppslag og steker de i tørr panne så de slipper litt vann, tilsetter smør, en skvis limesaft, salt, pepper, finhakket løk og litt hvetemel og lar det surre til løken er mør før jeg heller over en boks fløte. La det putre og gå på svak varme og rør jevnlig da dette iblant skiller seg før man får sukk for seg.

Iblant jåler jeg det til med worchestershiresaus, soya, knust grønn pepper og honning, men dette er valgfritt.

Jeg er ikke kjempestolt av det, men jeg liker den fine fargen så jeg tilsetter en dråpe med sukkerkulør iblant når jeg ikke bruker alt det andre som gir farge.

På bildet her er det også litt vårløk, rett og slett fordi jeg elsker den friske smaken til såpass tunge måltider. Dette er tross alt ikke slankekost..

Grunnet en trivelig prat med andre Venner av norsk landbruk (fb-gruppen) i dag vil jeg gjerne få avslutte her med å si at jeg gleder meg virkelig til vi får mer kjekjøtt i butikkene og ser frem til å utforske nok en fin råvare som dessverre også har gått litt i den moderne tids glemmebok.  Kjeene som ikke har nytteverdi blir i stor grad destruert og går dermed tapt som den skattede råvaren den kunne vært.

Det fikser vi! Det tar bare litt tid.

Takk for oppmerksomheten!

Ha en strålende dag.

Beste hilsener fra Ronny Sebastian Ryen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *